Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää! Lääkäriksi opiskellut Elias Lönnroth keräsi Kalevalan runot runonkeruumatkoillaan 1828-1834. Kalevalan runolaulut olivat kulkeneet suullisena perintönä esimerkiksi iltanuotiolla laulettuna sukupolvelta toiselle.

Tätä tarinankerrontaperinnettä vievät omalta osaltaan eteenpäin (harrastaja)teatterit ja kirjoituspiirit, joita meillä Jyväskylässä on kaupungin kokoon nähden ilahduttavan paljon. Keski-suomalaisilla harrastajateattereilla on myös mahtava yhteenpuhaltamisen meininki ja esimerkiksi teatterikalustoa ja -tarpeistoa sekä talkooapua lainataan tarpeen mukaan. Sen sijaan kohtuuhintaisista harjoitus- ja esiintymistiloista on huutava pula.

Kaupungin hienot koulutilat ovat päivisin tärkeässä käytössä opetustiloina, mutta iltaisin ja viikonloppuisin ne ovat liikuntatiloja lukuunottamatta pääasiassa tyhillään. Voisiko näitä tiloja vapauttaa iltaisin erilaisten järjestöjen harjoituskäyttöön? Varaus-, avaintenhallinta-, laskutus- ja valvontaprosessit ovat jo liikuntatilojen iltakäytön ansiosta olemassa ja sitä mukaan, kun lukituksia uusitaan, voisi lukkoja korvata älylukoilla, jollon varaaja voisi tiettyyn aikaan avata lukon omalla matkapuhelimellaan. Järjestöiltä voisi periä myös tilapantin, jonka saisi takaisin jos ja kun tilat ovat käyttöjakson aikana pysyneet kunnossa.

Koska tilat ovat myös iltaisin ja viikonloppuisin pääosin lämmitettyjä (käytettiin niitä tai ei), saavutettaisiin tehokkaammalla käytöllä myös pieniä positiivisia ympäristövaikutuksia. Käytössä olevat tilat olisivat myös vähemmän alttiina ulkoiselle ilkivallalle.

Kuka tietää, ehkäpä koulutilat ovat ”tulevaisuuden iltanuotioita” – kohtaamispaikkoja, joissa kaupunkilaiset kokoontuvat yhdessä kertomaan ja kehittelemään 2020-luvun tarinoita, runoja tai lauluja, jotka esitysten muodossa sitten siirtyvät eteenpäin sukupolvelta toiselle 🙂

Kuvassa lavastusta Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi ry:n aktiivien käsikirjoittamasta ja toteuttamasta Tangolla-musiikkinäytelmästä, jonka kantaesitys nähtiin keväällä 2018 ja jonka työryhmässä sain kunnian olla mukana.

Koulujen tehokkaammalla iltakäytöllä lisää harrastustiloja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *