Hyvää maailman metsäpäivää! Metsäpäivän kunniaksi keräsin alle viisi metsäfaktaa:
– Vuonna 2017 Suomen metsien sitoman hiilidioksidin määrä eli hiilinielu oli noin 27 miljoona hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Samana vuonna Suomen päästöt olivat 56,1 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Vuonna 2017 Suomen metsät sitoivat siis noin 47,6% suomalaisten hiilidioksidipäästöistä.
– Metsässä liikkumisen on havaittu parantavan mielialaa, lievittävän stressiä ja laskevan verenpainetta. Metsässä samoilun voisi siis sanoa olevan lääkettä niin keholle, kuin mielelle.
– Kesäisin Suomen metsät ovat myös todellisia aarrearkkuja, joissa kypsyy vuosittain jopa 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja, luonnon omaa superfoodia, poimittavaksi. Luonnonvaraisten marjojen myynti on Suomessa tietyin ehdoin verovapaata tuloa.
– Keski-Suomessa on ainakin kaksi toimijaa, jotka kehittävät puupohjaisia tekstiilikuituja. Puupohjaiset tekstiilikuidut ovat myös puuvillapohjaisia kuituja helpommin kierrätettävissä.
– Puurakentamisen avulla voidaan sitoa hiiltä rakenteisiin jopa satojen vuosien ajaksi. Keskiverto suomalainen puinen omakotitalo sitoo puurakenteisiinsa ilmasta noin 25 tonnia hiilidioksidia. Se vastaa yhden keskivertoautoilijan autoilusta aiheutuvia päästöjä noin 10 vuoden ajalta. Vastaavasti puukerrostalo voi sitoa hiiltä jopa 70 keskivertoautoilijan kymmenen vuoden autoilusta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen edestä.

Hyvää maailman metsäpäivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *