Kirjoituksemme Tytti Vänskän kanssa harrastajateatterikentän tila-ahdingosta lauantain Keskisuomalaisessa.

Valokuva on Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi ry:n entisestä Latoteatterista, jonka teatteri menetti keväällä 2020.

EI LANNISTUTA, TEATTERIVÄKI

Jyväskylässä on paitsi hieno ja ohjelmistoltaan monipuolinen Kaupunginteatteri, myös kaupungin kokoon nähden aktiivinen, korkeatasoinen ja laaja-alainen harrastajateatterikenttä.

Koska harrastajat toimivat suurilta osin talkoovoimin, investointi harrastajateatterikenttään kasvaa nimellisarvoaan suuremmaksi, toisin sanoen yksi euro tuottaa useamman euron edestä hyvää.

Teatteritoiminnassa on tällä hetkellä suuri aukko etenkin lasten ja nuorten kohdalla. Heille toiminnan järjestäminen on erityisen palkitsevaa ja tuottaa sellaista pääomaa, joka lasketaan tärkeämmillä mittareilla kuin euroilla. Tekijöitä olisi, mutta resursseista on pulaa.

Keski-Suomen harrastajateattereilla on mahtava yhteenpuhaltamisen meininki. Teatterit auttavat toisiaan ja tarpeistoa sekä kalustoa lainataan tarpeen mukaan.

Sen sijaan esiintymis- ja harjoitustiloista on huutava pula. Viimeisimpänä jo vuodesta 1956 toiminut kaupungin vanhin harrastajateatteri Jyväskylän Kansannäyttämö menetti teatteritilansa Miilun.

Kaupungin hienot koulutilat ovat arkipäivisin parhaassa mahdollisessa käytössä. Sen sijaan iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoihin lämmitetyt, suuret tilat ovat (liikuntatiloja lukuun ottamatta) pääasiassa tyhjillään.

Me allekirjoittaneet olemme tiedustelleet kaupungilta luokkatilojen varaamisen mahdollistamista aktiivisemmin harrastekäyttöön ja kuulleet, että valmisteilla on uusi Tilkku-projekti asiaan liittyen. Odotamme innolla, mitä tuleman pitää.

Kannustamme harrastajaryhmiä myös itse aktivoitumaan tilaehdotusten suhteen ja yhdistämään voimiaan. Ei lannistuta vaan jatketaan toistemme tukemisessa.

Lisäksi ehdotamme, että kaupunki tarjoaisi Lounaispuiston ulkolavaa aktiivisesti eri toimijoiden käyttöön sekä tutkisi, olisiko Kankaan alueen tiloista mahdollista löytää tiloja kulttuuritoimijoiden käyttöön.

Harrastajaryhmät ovat valmiita osallistumaan remonttitalkoisiin, jolloin mahdolliset kunnostustyöt pystyy toteuttamaan kustannustehokkaasti

.Ilman seiniä ja kattoa moni ryhmä kuolee. Annammeko sen todella tapahtua?

Kirjoittajat ovat teatteriaktiiveja ja kuntavaaliehdokkaita (Jyväskylän Vihreät)

EI LANNISTUTA, TEATTERIVÄKI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *